Een droge, warme woning door ventileren: voorkom schimmels!

Cazas Wonen krijgt vaak vragen over schimmels/vocht in huis. Op deze pagina leest u wat schimmels zijn en hoe u ze kunt bestrijden of voorkomen.

 

Wat zijn schimmels en waar komen ze voor in huis? 

Schimmels worden verspreid door minuscule schimmelsporen die overal in de natuur aanwezig zijn. Ze zweven door de lucht en komen via een open raam of deur ook in onze huizen terecht. De sporen zijn echter nog geen schimmel. Schimmelsporen hebben vocht nodig om te kunnen groeien. Overal in in huis waar het lange tijd vochtig is, kunnen schimmels ontstaan. Veel voorkomende plaatsen zijn de badkamer, meterkast, kelder/kruipruimte, keuken en slaapkamer. Om de schimmel effectief aan te pakken, moet u daarom eerst het vochtprobleem bestrijden.

 

Schimmels ontstaan door condensatievocht 

Condensatievocht is vocht dat ontstaat door afkoeling van warme lucht. Denk bijvoorbeeld aan de hete stoom die tijdens het koken ontstaat en die als waterdruppeltjes neerslaat op tegeltjes en de ramen. Warme lucht kan veel vocht bevatten en in huis is dan ook een grote hoeveelheid vocht aanwezig. Wanneer deze vochtige lucht niet voldoende afgevoerd wordt, gaat deze condenseren tegen de koudere delen van de muren. De muren worden dan vochtig. Op een langdurig vochtige muur zullen schimmels goed tot ontwikkeling komen. Achter een kast of een bed kunnen zo ook schimmels ontstaan.

 

Hoe voorkom je schimmel?

Voor voldoende ventilatie moet de lucht in uw huis 24 uur per dag ververst worden. Dit kan bijvoorbeeld via open raampjes, roosters of mechanische afzuiging. Luchten doe je door een paar minuten tot een kwartiertje de ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Zowel ventileren als luchten is noodzakelijk.

  • Dicht gaten van de begane grond vloer bij meterkast en keukenafvoer.
  • Maak, na het douchen, de badkamer droog met een trekker of doek.
  • Zet tijdens het koken de afzuigkap/wasemkap aan.
  • Zet een mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit. Zet deze tijdens het douchen en een half uur erna in de hoogste stand. Doe dit ook tijdens het koken.

Meer informatie vindt u in de brochures onder 'lees ook'.

Wat kan ik doen aan een vocht- of schimmelprobleem?

Ventileer en lucht goed. Ventileer extra als er veel mensen in huis zijn (geweest). Verminder de vochtproductie in huis. Hang bijvoorbeeld de was buiten. Bij gebrek aan ventilatie krijgt u vocht in huis, met alle gevolgen van dien.

Tips om vocht en schimmel in uw woning te voorkomen leest u in de volgende link: Wat te doen bij schimmel en vocht in huis.

Voor voldoende ventilatie is een kwartiertje het raam open zetten niet voldoende. Dit kan bijvoorbeeld via open raampjes, roosters of mechanische afzuiging. Luchten is een paar minuten tot een kwartiertje de ramen en deuren wijd tegen elkaar open zetten. Zowel ventileren als luchten is noodzakelijk.

  • Maak, na het douchen, de badkamer droog met een trekker of doek.
  • Zet tijdens het koken de afzuigkap/wasemkap aan.
  • Zet een mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit. Zet deze tijdens het douchen en een half uur erna in de hoogste stand. Doe dit ook tijdens het koken.

Het is belangrijk de luchtvochtigheid in de woning op een aanvaardbaar niveau te houden. Daarom willen wij u adviseren de temperatuur in de woning gemiddeld te houden op 20,5 graden Celsius en te zorgen voor meer ventilatie in de woning door het openen van ramen (op een kleine stand) gedurende de tijd dat u aanwezig bent in de woning en met name ’s nachts.

In woningen die zijn uitgerust met een mechanische ventilatie installatie laat u de ventilator continu draaien op stand 1 (bij koken en gebruik van de badkamer op een hogere stand) en de ventilatieroosters open. Als u twijfels heeft bij de werking van de installatie neemt u dan rechtstreeks contact op met Feenstra via 088-845 5000.

Meer informatie leest u hier:

Artikel over woningventilatie

Artikel vocht en schimmel

brochure-Mechanische-ventilatie-in-woningen

Wat zijn de oorzaken van vocht ?

Veel vochtproblemen worden veroorzaakt door onvoldoende ventilatie: een gemiddeld gezin produceert bij dagelijkse bezigheden zo'n 10 liter vocht. 

Tips om vocht in uw woning te voorkomen leest u in de volgende link: Wat te doen bij schimmel en vocht in huis.

Optrekkend vocht 
Optrekkend vocht komt meestal via funderingen, kruipruimten en (spouw-)muren de woning binnen. Het vocht trekt via de wanden en de spouw omhoog. De vochtplekken zijn vooral zichtbaar boven de plint. Houten constructies onder de vloer kunnen worden aangetast door schimmels. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door een combinatie van een hoge waterstand en de zuigende werking van het opgaande (verticale) metselwerk.

Koudebruggen
Warme lucht bij een koude muur of vloer koelt af en moet zijn vocht kwijt. Er ontstaan dan druppels op het koude oppervlak. Dit gebeurt op plekken in de woning waarbij er een directe verbinding is tussen de kou van buiten en de binnenzijde van de woning. Denk hierbij aan metalen kozijnen, betonnen draagconstructies of vervuilingen in de spouwmuur. Deze plekken heten koudebruggen. 

Condensatie
Condens ontstaat door menselijke activiteiten in huis zoals douchen of wassen. Dit hoeft geen probleem te zijn, als er goed wordt geventileerd. Wanneer er geen goede ventilatiemogelijkheden zijn, slaat de vochtige lucht als condens neer op oppervlakten zoals ramen, (stalen of aluminium) kozijnen, muren of kelders. 

Condensvorming aan de buitenzijde van het raam kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het risico op condensvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voor- & najaar.
De condens verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Eventuele condensvorming komt niet door een fout in het product, maar is juist een gevolg van de zeer hoge warmte-isolatieglas van de beglazing. Het droogwrijven van de ruit heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de relatieve vochtigheid buiten hoog is, zal de condens terug kunnen komen. 
Hier is niets aan te doen en verdwijnt vanzelf in de loop van de dag.

Meer informatie leest u hier:

Artikel over woningventilatie

Artikel vocht en schimmel