Een droge, warme woning door ventileren: voorkom schimmels!

Cazas Wonen krijgt vaak vragen over schimmels/vocht in huis. Op deze pagina leest u wat schimmels zijn en hoe u ze kunt bestrijden of voorkomen.

 

Wat zijn schimmels en waar komen ze voor in huis? 

Schimmels worden verspreid door minuscule schimmelsporen die overal in de natuur aanwezig zijn. Ze zweven door de lucht en komen via een open raam of deur ook in onze huizen terecht. De sporen zijn echter nog geen schimmel. Schimmelsporen hebben vocht nodig om te kunnen groeien. Overal in in huis waar het lange tijd vochtig is, kunnen schimmels ontstaan. Veel voorkomende plaatsen zijn de badkamer, meterkast, kelder/kruipruimte, keuken en slaapkamer. Om de schimmel effectief aan te pakken, moet u daarom eerst het vochtprobleem bestrijden.

 

Schimmels ontstaan door condensatievocht 

Condensatievocht is vocht dat ontstaat door afkoeling van warme lucht. Denk bijvoorbeeld aan de hete stoom die tijdens het koken ontstaat en die als waterdruppeltjes neerslaat op tegeltjes en de ramen. Warme lucht kan veel vocht bevatten en in huis is dan ook een grote hoeveelheid vocht aanwezig. Wanneer deze vochtige lucht niet voldoende afgevoerd wordt, gaat deze condenseren tegen de koudere delen van de muren. De muren worden dan vochtig. Op een langdurig vochtige muur zullen schimmels goed tot ontwikkeling komen. Achter een kast of een bed kunnen zo ook schimmels ontstaan.

 

Hoe voorkom je schimmel?

Voor voldoende ventilatie moet de lucht in uw huis 24 uur per dag ververst worden. Dit kan bijvoorbeeld via open raampjes, roosters of mechanische afzuiging. Luchten doe je door een paar minuten tot een kwartiertje de ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Zowel ventileren als luchten is noodzakelijk.

  • Dicht gaten van de begane grond vloer bij meterkast en keukenafvoer.
  • Maak, na het douchen, de badkamer droog met een trekker of doek.
  • Zet tijdens het koken de afzuigkap/wasemkap aan.
  • Zet een mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit. Zet deze tijdens het douchen en een half uur erna in de hoogste stand. Doe dit ook tijdens het koken.

Meer informatie vindt u in de brochures onder 'zie ook'.