Wat is overlast en wat kan ik doen?
Algemeen
Er is een verschil tussen last en overlast. Voorbeelden van last zijn incidentele geluidsoverlast van de buren; een blaffende hond, de buren die barbecueën, spelende kinderen, onkruid wat hoog groeit, leef-of klusgeluiden, vuilniszakken of fietsen van de buren die in de weg staan. Allemaal zaken waaraan u zich kunt storen, maar die u onderling op moet lossen.
Soms is de situatie heftiger. De woonoverlast is dan structureel en extreem. Overlast moet objectief vast te stellen zijn. De aard van de overlast, het tijdstip, de duur, de frequentie en de intensiteit zijn factoren die mede bepalen of er sprake is van woonoverlast.
Heeft u last van de buren?
Praat erover met elkaar. Misschien vindt u dat moeilijk. Soms beseffen mensen niet dat zij last veroorzaken. Voor hen is het vaak prettiger als u zelf met hen in gesprek gaat op een rustige manier. De kans is dan het grootst dat het probleem snel wordt opgelost.
In de filmpjes op deze website ziet u meer over 'wat is burenoverlast?'.
Op de website Problemenmetjeburen staat veel informatie en tips om zelf met de buren aan de slag te gaan.
Komt u er zelf niet uit met de buren?
Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen, deze hulp is gratis! Meer informatie en contactgegevens van buurtbemiddeling in uw gemeente vindt u in de veelgestelde vragen.
Blijft de overlast? Meld het dan bij Cazas Wonen
Heeft buurtbemiddeling niet geholpen en is er sprake van ernstige en structurele overlast? Meld het dan via het overlastformulier op onze website. Dan kijken wij of we iets voor u kunnen betekenen.
Is er sprake van agressiviteit of criminaliteit (zoals drugshandel)?
Meld dit ook bij de Politie via 0900-8844.
Bij spoed belt u altijd 112. U kunt criminaliteit of agressie ook anoniem melden via Meldmisdaadanoniem.nl.