Algemeen
Ten onrechte denken nog steeds veel mensen dat het schilderen van je huis in de winter of de herfst minder goed is dan bijvoorbeeld het schilderen in de zomer. Er zijn een aantal factoren belangrijk om te bepalen of er buiten geschilderd kan worden in de winter:
- Temperatuur
- Luchtvochtigheid
- Weersomstandigheden
Buiten schilderen temperatuur:
Er kan altijd geschilderd worden bij een temperatuur boven het vriespunt. Vroeger was dit niet het geval, omdat er toen nog geen geschikte verf voor was. Tegenwoordig kan dit dus wel met speciale winterverf voor lage temperaturen.
Zelfs wanneer het buiten tot -5 graden is kan er met een minimum temperatuur geschilderd worden. De schilder zal dan het hout verwarmen tot boven het vriespunt en kan dan gerust aan de slag.
Luchtvochtigheid:
Niet de temperatuur, maar de luchtvochtigheid is vooral belangrijk voor de kwaliteit van het schilderwerk. Liever kou dan dauw: op een koude winterdag kan gunstiger zijn om te schilderen dan een warme zomerdag met een hoge luchtvochtigheid. Een te hoge luchtvochtigheidsgraad kan nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het buitenschilderwerk. Wanneer je gebruik maakt van professionele verf mag de luchtvochtigheid tot zo’n 85% zijn.
Weersomstandigheden:
Het weer slaat in de herfst en winter natuurlijk om. Er is meer kans op regen en wind en zelfs sneeuwval. Deze weersomstandigheden zijn niet ideaal om buiten te schilderen.
De schilder branche heeft hier wel handige dingen op bedacht. Hij schermt zichzelf en het te schilderen oppervlak goed af met een scherm of ander afdekmateriaal.
Ideale omstandigheden:
Het belangrijkste is dat het te schilderen oppervlak droog is. Dan kan het namelijk ook in de winter prima worden geschilderd. Met alkydharsverf kan er zelfs worden geschilderd bij temperaturen tot rond het vriespunt.
Het beste is om de weersverwachtingen bij te houden en een droge dag te kiezen met als het kan zon en weinig wind. Op een dag als deze is het schilderen aangenamer en zal de verf wat sneller kunnen drogen. Probeer ook te letten op de voorgaande dagen, wanneer het ervoor flink geregend heeft dan is het vaak nog te vochtig.
Winterverf:
Vroeger was het niet mogelijk om in de winter te schilderen, aangezien de verf toen bij lage temperaturen moeilijk droogt en daardoor vochtwaasvorming laat ontstaan. Tegenwoordig zijn er echter verfsoorten beschikbaar, die hier prima tegen kunnen.
Vooral als het geschilderde oppervlak is afgeschermd tegen de kou, is het mogelijk om het gehele winterseizoen te schilderen.