Asbest

Asbest is een natuurproduct dat bestaat uit heel kleine, naaldvormige vezels. Het is onbrandbaar, slijtvast en goedkoop. Vroeger werd asbest veel gebruikt in de huizenbouw. Er zijn twee soorten asbest. Hechtgebonden asbest en Niet-hechtgebonden asbest. Bij Hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels vast, bijvoorbeeld in cement. 
Bij niet-hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels los, bijvoorbeeld in isolatieplaten of asbestschuim. Niet-hechtgebonden asbest levert meer risico op dan hechtgebonden asbest, omdat de vezels makkelijker vrijkomen. Na 1980 is niet-hechtgebonden asbest nog maar zelden gebruikt.

Asbest werd vroeger tijdens de bouw en in het onderhoud in onze woningen toegepast rondom de cv-ketel (bij de dakdoorvoer of de afscheidingswanden en plafonds van de cv-ruimte), vensterbanken, golfplaten daken, riolering en beschoeiingen. Het kan ook zijn dat u of vorige bewoners asbestmaterialen hebben toegepast in de woning. Voorbeelden hiervan zijn vinylvloertegels, vinylzeil of gevelkachels.

Sinds 1994 is het gebruik van asbest in Nederland verboden.

Veel gevraagd over Asbest

Waar kan ik asbest aantreffen?

Algemeen

Asbest kan vroeger tijdens de bouw en in het onderhoud in onze woningen toegepast zijn rondom de cv-ketel (bij de dakdoorvoer of de afscheidingswanden en plafonds van de cv-ruimte), vensterbanken, golfplaten daken, riolering en beschoeiingen. Het kan ook zijn dat u of vorige bewoners asbestmaterialen hebben toegepast in de woning. Voorbeelden hiervan zijn vinylvloertegels, vinylzeil of gevelkachels.

Brochure Asbest

Wat is asbest?

Algemeen

Asbest leek vroeger een ideaal bouwmateriaal.Het is sterk, slijtvast, bestand tegen loog, zuur en warmte. Het werkt isolerend en was goedkoop. Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels. Die vezeltjes, dat zijn de boosdoeners: als ze vrijkomen, kunnen ze ernstige ziektes veroorzaken.

Er zijn twee soorten asbest. Hechtgebonden asbest en Niet-hechtgebonden asbest. Bij Hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels vast, bijvoorbeeld in cement.
Bij niet-hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels los, bijvoorbeeld in isolatieplaten of asbestschuim. Niet-hechtgebonden asbest levert meer risico op dan hechtgebonden asbest, omdat de vezels makkelijker vrijkomen. Na 1980 is niet-hechtgebonden asbest nog maar zelden gebruikt.

Brochure Asbest

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Algemeen

Asbest vormt een gezondheidsrisico als er vezels vrijkomen in een bepaalde concentratie. De vezels kunnen vrijkomen door te zagen of boren in het materiaal of door het materiaal te breken.

Bij inademing dringen de vezels diep in de longen door. Dit kan uiteindelijk asbestkanker veroorzaken. De periode tussen blootstelling en daadwerkelijk ziek worden kan tientallen jaren zijn.

Brochure Asbest

Is hechtgebonden asbest niet gevaarlijk?

Algemeen

Dit kan gevaarlijk zijn wanneer u hechtgebonden asbest beschadigt, bewerkt (zagen, boren, schuren) of verwijdert, dan komen er toch gevaarlijke vezels vrij. 

Brochure Asbest