Fijn dat ik hier gezien word

Erik (42) is conciërge. Sinds zijn studietijd woont hij in Utrecht. Maar hij studeerde af. En toen? Toen koos hij bewust voor gemengd wonen, zoals ook Buurtklik biedt. Want Erik houdt van sociaal contact, terwijl hij merkte dat zijn omgeving juist steeds individualistischer werd.

“Toen ik nog op mijn studentenkamer woonde, merkte ik dat het contact met mijn omgeving verminderde. Mensen stappen met hun koptelefoon op naar buiten en kijken naar beneden op hun telefoon”, vertelt Erik. “Zo woonde ik acht jaar in Lombok en kende er drie mensen.“

Nu is dat heel anders, want Erik kent al zijn medebewoners. “Ik woon hier toevallig naast de ingang en zie iedereen aankomen. Dan zie ik hoe de gezichten staan. Als mijn raam open staat, maak ik een praatje. Ook sta ik ervoor open om medebewoners te helpen. Een bandje plakken, mee naar de supermarkt of eten dat ik over heb met elkaar delen. Ik hoef niet eens zoveel te doen. Het zijn de gewone, normaal menselijke dingen. Deze woonvorm maakt die wel laagdrempelig mogelijk. Daar heb ik een goed gevoel bij. En het is fijn om ook zelf gezien te worden.”

Dan zijn er nog de gezamenlijke activiteiten. Die komen er niet vanzelf. De bewoners hebben een bewonersvereniging met een bestuur en een pot voor de activiteiten. “Zo hebben we één keer in de maand een brunch op zondag in de gemeenschappelijke ruimte, we hebben een groengroepje voor de groenvoorziening. En ik geloof dat er aanstaande woensdag weer gezamenlijk gekookt wordt. Dan kun je samen eten. Maar dat hoeft niet. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen bezigheden. En ook zijn eigen plek. Het is niet als in een studentenhuis dat we hier allemaal zo bij elkaar naar binnen lopen. We hebben allemaal onze eigen plek met een eigen adres. Maar we kijken wel naar elkaar om waar dat nodig en mogelijk is.”

Kijk voor meer informatie over ons nieuwe woonconcept Buurtklik op cazaswonen.nl/buurtklik