Oude spijkerbroeken worden isolatie
Cazas Wonen werkt mee aan een beter milieu. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk circulair te bouwen en onderhouden. Dat betekent met gebruikte materialen. De nieuwste ontdekking: oude spijkerbroeken als isolatiemateriaal. We gebruiken het bij het opknappen van woningen in de Schilderskwartier in Woerden. Help mee en lever je oude spijkerbroek in.
Werk je ook mee aan een beter milieu? Lever je oude spijkerbroek in bij de modelwoning Anthonie van Dijckstraat 33 in Woerden. De inzamelbox staat er vanaf 17 juni 2025 van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur
“Nadat ik een artikel had gelezen over een bedrijf dat van oude spijkerbroeken isolatiemateriaal maakt, was ik meteen enthousiast”, zegt Jos Koene, procesleider groot onderhoud bij Cazas Wonen. “Vanwege het milieu werken wij het liefst met gebruikte materialen. Circulair bouwen heet dat. Maar de mogelijkheden zijn beperkt. Vaak zijn die materialen nog te duur of niet goed genoeg.”
95% minder CO2 in 2050
In 2050 mag de uitstoot van broeikasgas (CO2) nog maar 5% zijn van de uitstoot in 1990. Dat spraken overheden af in 2016 in Parijs. “Daarvoor moeten we nu al aan de slag. Bij nieuwbouw, maar ook als we woningen opknappen. Zo werken we aan energiebesparing. Bijvoorbeeld door de daken en vloeren goed te isoleren. Dan blijft de kou buiten en hou je de warmte binnen. Dat scheelt je direct in de energiekosten. En het is beter voor het milieu. Als we voor de isolatie oude spijkerbroeken kunnen gebruiken, in plaats van nieuw materiaal, is dat natuurlijk fantastisch. Want dat bespaart CO2, omdat we geen nieuwe materialen gebruiken. Woningbouwverenigingen in Enschede en Heerenveen werkten al met gebruikte katoen voor isolatie en zijn er erg tevreden over.”
Onderzoek
Jos stapte daarom met het idee naar Joey Wagemans van Smits Vastgoedzorg. Dat is onze vaste aannemer voor groot onderhoud. Joey onderzocht de mogelijkheden. Hij deed dat samen met Weijerseikhout, ons vaste dakbedrijf. Want zo’n nieuw, onbekend materiaal moet natuurlijk wel veilig, sterk en goed te verwerken zijn. En dat is het.
“Métisse, zo heet het isolatiemateriaal van spijkergoed, voldoet aan al onze eisen”, zegt Joey. “Het is getest en gekeurd. Het is alleen wat zwaarder dan gewone isolatie. Na meting blijkt dat geen probleem in de huizen waar we het als eerste gaan gebruiken.”
Van broekspijpen naar isolatieplaten
Als je je oude spijkerbroek inlevert, spijkeren ze die natuurlijk niet direct tegen het dak. Hoe werkt het dan wel? “De fabrikant vermaalt je broek. De katoenen vlokken persen ze tot blauwgrijze platen of rollen. Die plaatsen wij onder het dak. Daar timmeren we mooie platen tegenaan. Je ziet dus geen broekspijpen, ritsen of merkjes tegen je plafond”, grapt Jos.
35% minder CO2
Allemaal leuk en aardig. Maar wat levert deze actie op voor het milieu? “Sinds kort hebben we een systeem dat het voor ons berekent”, vervolgt Joey. “Deze isolatie bespaart 35% CO2 bij het hele project in de Schilderskwartier Woerden. Daar gaan we dit materiaal als eerste gebruiken.” Dat is een prachtige opbrengst. Maar dan is het vast duurder? “Nee, dat is het mooie, het is zelfs goedkoper dan gewone isolatie.”
We hopen daarom op veel spijkerbroeken voor de 17 eengezinswoningen aan de Anthonie van Dijckstraat en de Jan Steenstraat in Woerden. Onze collega’s doen mee. Jij ook?