Woonzorggebouw Pratumplaats opgeleverd

Afgelopen week is de Pratumplaats in Utrecht opgeleverd. De Pratumplaats is een woonzorggebouw met daarin 25 woningen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Zij gaan hier zo zelfstandig mogelijk wonen, met 24/7 ondersteuning en zorg waar dat nodig is. Projectontwikkelaar Mireille van den Pol (GroenWest): “We zijn ontzettend blij dat de bewoners straks kunnen gaan genieten van hun nieuwe plek. Een plek, waar ze de juiste zorg en begeleiding krijgen. Eerst zal Reinaerde het pand nu helemaal inrichten.“ GroenWest vindt het belangrijk om ook in de toekomst dit type flexibele woonzorgconcepten te blijven realiseren, zodat bewoners met een zorgvraag kunnen wonen in een woning die bij ze past.

Flexibel, circulair en duurzaam
Het ontwerp van de Pratumplaats is flexibel, zodat het ook in de toekomst geschikt is voor verschillende mensen met verschillende zorg- en/of ondersteuningsvragen. Het gebouw kan eenvoudig van functie veranderen, door toepassing van flexibele wanden. Bij het ontwerp is al rekening gehouden met ‘hergebruik’ na de levensduur van het gebouw. Alle materialen en elementen zijn zoveel mogelijk losgekoppeld, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Ook zijn er, door een doordachte plaatsing van de keukens en badkamers, zo weinig mogelijk leidingen in beton gegoten. Het gebouw is energieneutraal en gasvrij door het slim gebruiken van zonnepanelen en warmtepompen.

Hoe dit bijzondere concept tot stand kwam
GroenWest, zorgorganisatie Reinaerde en HEVO hebben samengewerkt op het gebied van de ontwikkeling, de realisatie en het gebruik van dit nieuwe woongebouw in Utrecht. De gemeente Utrecht heeft medio 2018 een tender uitgeschreven voor de ontwikkeling van deze maatschappelijke kavel, die werd gewonnen door HEVO. Daarna werd een grondovereenkomst gesloten met de gemeente Utrecht en is de grond doorgeleverd aan GroenWest. Met GroenWest is een turnkey-overeenkomst gesloten voor de risicodragende planontwikkeling en realisatie van het project.