d'Heerlyckheid (Aleida van Culemborg)

Aan de Aleida van Culemborgstraat in de wijk Nieuwpoort heeft Cazas Wonen de bestaande 30 woningen gesloopt. De bouwkundige staat van deze woningen - uit 1954 - was slecht en de indeling van de woningen met een galerij aan de achterkant niet meer van deze tijd. Bovendien waren de woningen allerminst duurzaam.
Er wordt, in opdracht van Cazas Wonen door RIZ bouw, een nieuw appartementencomplex van 34 sociale huurwoningen gebouwd. Een deel van de nieuwbouwwoningen is bestemd voor terugkeerders; bewoners die de woning vanwege sloop hebben moeten verlaten.

De nieuwbouwwoningen voldoen aan de eisen van vandaag en morgen; energiezuinig, gelijkvloers en met een lift bereikbaar.
De plek van de nieuwbouw is  bijzonder, langs het water met direct uitzicht op de oude molen en de binnenstad met al haar voorzieningen op loopafstand. 

d'Heerlyckheid

Pasgeleden hebben we het nieuwbouwcomplex aan de Aleida van Culemborgstraat een naam gegeven:
d' Heerlyckheid. De naam is een verwijzing naar een periode in de historie van het ontstaan van IJsselstein en de molen. Lang was IJsselstein een zogenaamde heerlijkheid: een zelfstandige enclave binnen het Hollands graafschap. Zo waren boeren verplicht hun graan door de molen De Windotter te laten malen binnen deze heerlijkheid.

In en om de woningen van d'Heerlyckheid

Op de begane grond zijn er tien woningen met een eigen voordeur aan de straat. De twee etages hebben elk twaalf woningen die te bereiken zijn met de lift vanuit de centrale hal. Aan beide kanten van de centrale hal op de begane grond, is een gang naar alle bergingen die bereikbaar is vanaf de voor- en achterkant. Het complex heeft brede galerijen, waardoor er ruimte is om bijvoorbeeld een scootmobiel vlak naast de voordeur te parkeren.

De driekamerappartementen zijn gelijkvloers, hebben een oppervlakte van bijna 70 m2 en verschillen weinig van elkaar. Alleen de woningen op de hoek en de woningen naast de centrale hal hebben een extra raamkozijn. Alle woningen hebben een buitenruimte in de vorm van een balkon of terras. De woningen zijn energiezuinig en gebouwd volgens de huidige eisen; zo zijn de woningen gasloos, goed geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp die is aangesloten op bodemwarmte. Ook zijn er per woning vier zonnepanelen aangesloten.

WoningNet

Er zullen 28 van de 34 woningen worden aangeboden op de website van WoningNet regio Utrecht vanaf 19 september 2023 tot en met 28 september 2023. Het is belangrijk dat u zich inschrijft bij WoningNet om te kunnen reageren op het woningaanbod. Er is gekozen voor verschillende huurprijzen om meer doelgroepen in de sociale huur te bedienen. U kunt reageren op de advertentie van de woning met de voor u passende huurprijs. De huurprijzen zijn bereikbaar voor één- en tweepersoons huishouden met een inkomen tot € 48.625. Wanneer u ervoor zorgt dat uw gegevens in WoningNet actueel zijn, dan zult u het passende aanbod zien.

Voor alle woningen geldt dat kandidaten die een grote woning achterlaten voorrang krijgen (Van Groot naar Beter regeling).
Er worden drie woningadvertenties geplaatst, u kunt op maximaal twee advertenties reageren.

  • 1 advertentie voor 7 woningen met een netto huurprijs van € 647,19 (prijspeil 2023, excl. servicekosten)
    Hier geldt lokale voorrang voor inwoners van de gemeente IJsselstein.
  • 1 advertentie voor 11 woningen met een netto huurprijs van € 808,06 (prijspeil 2023, excl. servicekosten)
    Hier geldt lokale voorrang voor inwoners van de gemeente IJsselstein.
  • 1 advertentie voor 10 woningen met een netto huurprijs van € 808,06 (prijspeil 2023, excl. servicekosten)
    Hier is geen lokale voorrang van toepassing, en geldt de inschrijftijd in WoningNet.

Bovenop de netto huurprijs komen nog servicekosten van € 57,03 voor de woningen op de begane grond en € 67,03 voor de woningen op de 1e en 2e verdieping. Hier zit een bedrag van € 10,00 bij inbegrepen voor 4 zonnepanelen die op elke woning zijn aangesloten.

Lokale voorrang

Bij achttien woningen in d’Heerlyckheid krijgen bewoners uit IJsselstein voorrang op bewoners van buiten IJsselstein. U hoeft hier niets voor te doen, WoningNet controleert dit automatisch op basis van de postcode. Om uw kans te vergroten, kunt u als bewoner van IJsselstein ook reageren op de woningadvertentie waarbij deze voorrang niet geldig is.

Voorrang 'Van Groot naar Beter'

De woningcorporaties in de regio Utrecht willen graag doorstroming bevorderen. Daarom is de voorrangsregeling Van Groot naar Beter van toepassing: Huurt u een sociale huurwoning in de regio Utrecht met minimaal 4 kamers en wilt u verhuizen naar een woning met maximaal 3 kamers? Dan krijgt u voorrang. Meer informatie over de doorstroomregeling vindt u hier. Houdt u er wel rekening mee dat de kortingsregeling niet van toepassing is bij een nieuwbouwwoning.

Let op!

De voorrang geldt alleen als dit tijdig is geregistreerd door uw verhuurder. Voor aanvragen die in de laatste dagen van de advertentie binnenkomen kunnen wij niet garanderen dat de voorrang tijdig verwerkt zal zijn. 

Meer informatie

Hou de website in de gaten voor meer informatie. Bij de downloads kunt u plattegronden, beeldmateriaal en aanvullende informatie over het project en de woningen raadplegen. Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar heerlyckheid@cazaswonen.nl of neem telefonisch contact op via het nummer 088 - 012 9000.